Nieuwsbrief 5
zondag 10 februari 2024
Belangrijkste conclusie: daar waar het in de nieuwe Pensioenwet aan verenigingen van gepensioneerden toegekende hoorrecht ten aanzien van de overgang naar een nieuwe pensioenregeling bij de meeste ondernemingspensioenfondsen door sociale partners ‘con amore’ wordt ingevuld, is dat bij veel bedrijfstakpensioenfondsen anders. Daar worden bedoelde verenigingen laat uitgenodigd, minimaal betrokken en zien ze vaak maar weinig terug van hun input.
Koepel-voorzitter John Kerstens: ‘Dat is niet conform de wet. Maar het is vooral ook onverstandig. Het niet serieus nemen van verenigingen van gepensioneerden (en dus van gepensioneerden zelf, nu deze verenigingen volgens de wetgever als enige de stem van gepensioneerden tijdens de transitie naar een nieuwe regeling vertolken) werkt contra-productief: het leidt tot kwalitatief minder goede besluiten (bijvoorbeeld rondom een koopkrachtiger pensioen, toch de voornaamste belofte van de nieuwe wet), tot minder draagvlak onder die besluiten en het zet zo de deur open tot meer onvrede, meer gedoe en meer juridische procedures. Niet doen dus.
Eerste effect van het artikel: nu de PensioenKamer van het ABP ‘hapt’ in het in het artikel door Kerstens uitgegooide visje over hoe daar wordt omgegaan met het hoorrecht volgt een afspraak om onze wensen over een ordentelijke, constructieve invulling van het hoorrecht door sociale partners over het voetlicht te brengen.
Wordt vervolgd.
De Raad van Ouderen heeft donderdag het advies “Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis” aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Infrastructuur en Waterstaat. De ministeries hadden samen aan de Raad van Ouderen de vraag gesteld: “wat is voor ouderen een gewenste leefomgeving, waarin het prettig bewegen en verplaatsen is en waarin belangrijke activiteiten bereikbaar zijn?”
In het advies “Ruimte voor Ouderen” geeft de Raad van Ouderen antwoord op deze vraag.
Het merendeel van alle ouderen in Nederland woont zelfstandig. Dat betekent dat de woon- en leefomgeving prettig en veilig moet zijn. Mobiliteit is belangrijk want mobiliteit maakt het mogelijk dat mensen elkaar ontmoeten.
Het belangrijkste is dat ouderen worden betrokken. Zowel bij het beleid als in de uitvoering. Bijvoorbeeld bij het inrichten van een wijk. Betrek ouderen al bij de tekentafel.
De Raad noemt 16 actiepunten, verdeeld over de thema’s infrastructuur & inrichting van de leefomgeving, mobiliteit, veilige buurt, aantrekkelijke leefomgeving en participatie & communicatie. Belangrijke adviezen: maak van het openbaar vervoer weer een nutsvoorziening en richt de samenleving zo in dat alle inwoners daar een goed leven kunnen leiden. Ook ouderen met een beperking of een vorm van kwetsbaarheid. Want een seniorvriendelijke wijk is goed toegankelijk voor iedereen.
Het advies is tot stand gekomen dankzij de inbreng van ouderen uit heel Nederland. Zij hebben deelgenomen aan regionale overlegtafels, waar de vragen van de ministeries besproken zijn.
De Directeuren-Generaal van VWS en I&W luisterden met grote interesse naar het advies vanwege het brede perspectief. ‘Het advies geeft de “veelomvattendheid” van het thema mobiliteit en leefomgeving goed weer. De Raad heeft het thema van verschillende kanten belicht, maar vooral vanuit het welzijn van ouderen. Deelname aan de samenleving is gekoppeld aan mobiliteit. Dat maakt het advies heel duidelijk,’ aldus Carsten Herstel, Directeur-Generaal Langdurige Zorg.
Mobiliteit en leefomgeving zijn actuele thema’s voor gemeenten. Ouderen kunnen met dit advies in de hand een belangrijke bijdrage leveren aan het opstellen van de gemeentelijke Woonzorgvisies. Zij moeten dan wel op strategisch niveau worden betrokken. Daar ligt nog een taak voor gemeenten.
Het volledige advies is terug te lezen op de website van de Raad van Ouderen: Adviezen (beteroud.nl).
Vanaf begin januari heeft de Belastingdienst circa 2,4 miljoen te betalen voorlopige aanslagen inkomstenbelasting over 2024 verstuurd. Met een voorlopige aanslag betalen mensen een gedeelte van hun verschuldigde belasting verspreid over het lopende jaar.
Sommige mensen ontvangen van de Belastingdienst automatisch een te betalen voorlopige aanslag. Lees hier verder…..
Bekijk onze
dossiers
Koepel Gepensioneerden
3500 GB Utrecht
T: 030 – 28 46 080
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl