Nieuwsbrief 31, 2022
zaterdag 9 juli 2022
Teken de petitie “Pas de pensioenwet aan” Klik op de foto hieronder en kijk ook op de gezamenlijke actiewebsite van de Seniorencoalitie. De radiospotjes al gehoord?
Spot 1 (koopkracht) Spot 2 (pensioenpot)
Hoewel, zoals VVD-woordvoerder Bart Smals eerder meldde, inwerkingtreding van de wet op 1 januari 2023 niet meer ‘in beton is gegoten’, gaat na de zomer direct het gas erop: op de een na laatste dag voor het zomerreces werd besloten om direct de eerste maandag ná het reces een hele dag in te ruimen voor een wetgevingsoverleg. Later volgt dan een zogenaamde ‘plenaire afronding’ (in de grote zaal van het parlement). De eerdere deadline ‘voor het zomerreces’ is nu dus verschoven naar ‘voor het herfstreces’. Daarna is de Eerste Kamer aan de beurt.
Anders dan in de Tweede Kamer heeft de coalitie daar geen meerderheid. Die heeft men al wel proberen veilig te stellen door de ja-stem van Groen Links en PvdA te ‘kopen’ met een kleine versoepeling van de indexatieregels. Dat ook de grootste fondsen van ons land nu voor het eerst in meer dan tien jaar de pensioenen weer eens kunnen verhogen (met percentages vér onder de inflatie) komt echter vooral door de het laatste half jaar fors opgelopen rente.
Bovenstaande ‘deal’ lijkt overigens de reden te zijn dat beide linkse partijen geen kritiek op de kern van het wetsvoorstel hebben. Wel hebben ze verlangens op tafel gelegd om bijvoorbeeld pensioenopbouw voor zelfstandigen zonder personeel mogelijk te maken en de zogenaamde ‘witte vlekken’ aan te pakken. Daarmee wordt gedoeld op al die sectoren en ondernemingen waar geen pensioenregeling bestaat. Het is overigens interessant wat beide partijen als het uiteindelijk op stemmen aankomt gaan doen als het kabinet op de door hen ingebrachte punten (waar in de politiek en tussen sociale partners al jaren zonder resultaat over wordt gesproken) onvoldoende biedt.
De Koepel heeft samen met de andere partners uit de Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB en NOOM) een reactie gemaakt op dit plan van minister Conny Helder, dat officieel het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) heet.
De Seniorencoalitie is het met de minister eens dat er grote veranderingen op stapel staan. De ouderen van nu hebben andere wensen, de groep ouderen stijgt hard en de personeelstekorten in de zorg worden steeds groter. De zorg en ondersteuning voor senioren zoals we dat nu kennen, is niet houdbaar in de toekomst.
De minister stelt als nieuwe norm: zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan. Het is volgens de Koepel en de andere ouderenorganisaties een goed uitgangspunt, maar alles hangt wel af van de uitvoering. De praktijk blijkt vaak weerbarstig.
Vrijwel iedereen wil graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven. De vraag is wel of er voldoende zorgplekken zijn voor mensen die (nog) niet in aanmerking komen voor een plaats in een verpleeghuis, maar die wel intensieve zorg nodig hebben. Waar kunnen zij terecht?
De vraag naar intensieve zorgplekken is nu al veel groter dan het aanbod en zulke plekken zijn niet van de ene op de andere dag gerealiseerd. De ouderenorganisaties vinden dat de minister nu al met (tijdelijke) maatregelen moet komen om de druk te verlichten. Anders vallen te veel kwetsbare mensen tussen wal en schip.
De minister wil verder flink investeren in welzijn. Dat is een goed streven, maar welzijn is vooral een taak van gemeenten. De Seniorencoalitie vraagt zich af hoe de rijksoverheid ervoor kan zorgen dat welzijnsvoorzieningen in de wijken worden gerealiseerd. We merken dat het nu al vaak niet makkelijk is om burgerinitiatieven van de grond te krijgen.
Een ander belangrijk punt in het WOZO-programma is het realiseren van 250.000 nieuwe woningen voor senioren. Daarbij kan het gaan om gelijkvloerse woningen en nieuwe woonvormen. Dat is wat de ouderenorganisaties betreft een grote stap in de goede richting, aangezien er een groot tekort is aan passende woningen voor ouderen.
Daarnaast wil de minister dat er meer gebruik wordt gemaakt van technologie, van nieuwe digitale oplossingen. Die bieden volgens de Seniorencoalitie veel mogelijkheden, maar het is wel van groot belang dat er oog blijft voor de groep die niet of weinig digitaal is. Digitale oplossingen, zoals beeldbellen met een zorgverlener, moeten worden aangeboden als mogelijkheid, maar mogen niet dwingend worden opgelegd.
Kortom, niet alles is maakbaar. Langer zelfstandig thuis en gebruik maken van digitale toepassingen is niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen heeft een goed netwerk of kan zelf een oplossing zoeken voor een probleem.
Daarnaast pleit de Seniorencoalitie voor een betere ondersteuning van mantelzorgers en betere arbeidsvoorwaarden voor zorgprofessionals. Want zonder hen stort het hele systeem in. Deze punten heeft de Seniorencoalitie opgeschreven in een brief aan de Tweede Kamer.
Lees hier de brief.
Deze week is de jaarrapportage 2021 door de minister van Financiën aangeboden aan de Tweede Kamer. U kunt de rapportage hier lezen (pdf). Of ga naar de MOB-pagina van De Nederlandsche Bank.
Bekijk onze
dossiers
Koepel Gepensioneerden
3500 GB Utrecht
T: 030 – 28 46 080
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl