Nieuwsbrief 36
zaterdag 4 november 2023
Zelfs 43% van de 60+ers twijfelt nog of weet echt nog niet op welke politieke partij zij gaan stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Het valt op dat binnen de groep die jarenlang loyaal op dezelfde partij stemde, bijna drie op de vijf nu voor een andere partij gaat of nog twijfelt en geen keuze heeft gemaakt. De 60+er staat voor een lastige stemkeuze, waarbij het vertrouwen in het landelijk beleid van de overheid erg laag is. 60% van de senioren geeft aan hier weinig tot geen vertrouwen te hebben. Daarnaast gelooft drie op de vier 60+ers dat politici in Den Haag te weinig rekening houdt met de belangen en wensen van ouderen.
Grote zorgen over de zorg
Senioren maken zich ernstige zorgen over de gezondheidszorg en ouderenzorg in Nederland. Dat zien we terug in de keuze voor belangrijkste thema’s, waarbij gezondheidszorg en ouderenzorg de topprioriteiten zijn voor respectievelijk 55% en 48% van de ondervraagden. We kunnen niet langer klakkeloos meer aannemen dat er voldoende goede zorg beschikbaar is in Nederland wanneer we het nodig hebben. Er zijn wachtlijsten voor een plek in het verpleeghuis. Er is een structureel tekort aan zorgpersoneel en daarbij groeit de zorgvraag en deze zal nog verder stijgen door de toename van het aantal ouderen in Nederland. Mantelzorgers (veelal zelf al wat ouder) raken steeds meer overbelast.
Naast zorg zijn met name economische thema’s van belang bij de komende verkiezingen. Door de afgelopen jaren met sterke inflatie en koopkrachtdaling, de berichten dat steeds meer Nederlanders in armoede leven en het jarenlang niet ‘kunnen’ indexeren van pensioen is het niet gek dat voor senioren juist economische thema’s van belang zijn bij de komende verkiezingen.
Opmerkelijk is dat het thema immigratie en asiel niet hoog scoort onder 60+ers. Dat wil niet zeggen dat deze thema’s voor 60+ers niet belangrijk zijn, want nog steeds een kwart van hen heeft deze thema’s als belangrijk aangemerkt voor de komende verkiezingen.
Belangrijkste redenen om te stemmen voor senioren
De belangrijkste redenen voor 60+ers om op een politieke partij te stemmen zijn het partijprogramma (65%), de partijstandpunten rondom ouderenbeleid (47%) en de lijsttrekker (28%). Ook weegt een kwart van de senioren de prestaties uit het verleden mee in deze keuze.
De kracht van senioren
De stem van 60+ers is van groot belang in de Nederlandse politiek. Met het groeiende aantal senioren en specifieke prioriteiten, hebben zij een duidelijke boodschap voor de politieke partijen in Nederland. Politieke partijen die twijfelende 60+ers willen binden, zouden er goed aan doen om in het publieke debat en in de standpunten van het partijprogramma gezondheid- en ouderenzorg centraal te zetten. Zonder bezuinigingen. Het is nu aan de politici om met een goed ouderenbeleid hierop in te spelen en beloften ook daadwerkelijk waar te maken om het vertrouwen van senioren terug te winnen. Investeer in de kracht van senioren en benut hun levenservaring.
Maak nu 6 maanden gratis kennis met het lidmaatschap
De digitale wereld maakt het leven leuker en makkelijker. SeniorWeb helpt u uw weg te vinden in de snel veranderende digitale wereld met tips en stap-voor-stapuitleg.
Over SeniorWeb
SeniorWeb is een landelijke vereniging met 150.000 leden, 500 leslocaties en 2.800 vrijwilligers. Al meer dan 25 jaar maken wij senioren wegwijs in de snel veranderende digitale wereld. Onze leden waarderen dit al jaren met een ruime 8 en daar zijn wij erg trots op!
Begrijpelijke stap-voor-stapinformatie
Of u nu uw digitale vaardigheden wilt ontwikkelen, op zoek bent naar praktische oplossingen of naar achtergrondinformatie: SeniorWeb helpt u verder. Wij leggen u alles stap voor stap uit. Bijvoorbeeld over Windows 11, tablets en smartphones, WhatsApp, veilig internetten en meer. Met onze informatie op de website, in tijdschrift Enter en onze online cursussen kunt u direct aan de slag.
Computerhulp die bij u past
Hebt u een computervraag of een vraag over een digitaal onderwerp? Onze geduldige vrijwilligers van PCHulp en Leren aan Huis staan voor u klaar! U kiest de vorm van PCHulp die bij u past: via internet, telefonisch of aan huis.
U kunt ook terecht bij een van onze 500 leslocaties in het hele land voor computerhulp, technische ondersteuning en voor handige (online) cursussen, workshops en inloopuren. Onze vrijwilligers helpen u graag. Deze locaties vindt u op de website van SeniorWeb: https://www.seniorweb.nl/cursussen/computerles-in-de-buurt
Informatie en aanmelden 6 maanden gratis lidmaatschap
Al 150.000 mensen zijn lid en waarderen ons lidmaatschap al jaren met een 8! Wilt u ook lid worden? Maak nu 6 maanden gratis* kennis met via www.seniorweb.nl/senioren of neem contact met ons op via 030 – 276 99 65. We helpen u graag!
Uw profiteert 6 maanden lang van:
· Hulp via internet, via de telefoon of bij u thuis
· Volg online cursussen, thuis of in de buurt
· 2 x computertijdschrift Enter
· Wekelijks informatieve nieuwsbrieven
· Deskundige controle van verdachte mails
· Voordelige computerboeken en accessoires kopen
*Het gratis lidmaatschap kan alleen worden afgesloten door mensen die nog geen SeniorWeb-lid zijn en nog nooit SeniorWeb-lid zijn geweest.
Dit jaar ligt de focus op een thema dat al jaren wordt benoemd, maar waar amper voortgang mee wordt geboekt: de vergrijzingsgolf in Nederland. Nederland vergrijst: het aantal 65-plussers stijgt van ruim 3,5 miljoen in 2023 naar 4,8 miljoen in 2040. Er zijn om die reden nu al zorgen over een tekort aan werknemers, vrijwilligers, mantelzorgers en geschikte woningen – en dat tekort dreigt alleen maar toe te nemen. Ook spelen ouderen in onze samenleving een minder actieve rol dan gewenst; hierdoor loopt de samenleving expertise, ervaring en daadkracht mis. De zorg- en welzijnssector lijken momenteel te grossieren in initiatieven en oplossingen voor de aanstaande grijze golf. Toch komt de noodzakelijke versnelling niet op gang. Om die reden is besloten dat de Nationale Denktank dit jaar zijn pijlen richt op dit onderwerp: Hoe kunnen senioren in de vergrijzingsgolf betekenisvol ouder worden en hoe ziet een inclusieve samenleving er voor hen uit?
De Denktank heeft Koepel-voorzitter John Kerstens gevraagd om mee te denken. Daartoe heeft hij diverse gesprekken met deelnemers aan de Denktank gevoerd. Kerstens: ‘Het is goed om te zien dat een club jonge mensen als ze nadenken over de positie van senioren in ons land en op zoek zijn naar oplossingen de Koepel Gepensioneerden weet te vinden. Want dat is waar wij ons mee bezighouden, vanuit de kracht van senioren. Uiteraard heb ik met hen gesproken over het beeld dat senioren ofwel allemaal ziek, zwak en misselijk zijn ofwel allemaal topfit, de beschikking hebben over een uitgebreid sociaal netwerk beschikken en er elke maand met de camper op uittrekken. De werkelijkheid is veel diverser. Daarnaast heb ik opnieuw een pleidooi gehouden om de kennis en levenservaring van senioren vaker te benutten, juist ook in combinatie met het enthousiasme en de frisse blik van jongeren. Want daar wordt onze samenleving beter van.’
Op 12 december worden de door de Nationale Denktank bedachte oplossingen gelanceerd. Daarna zijn ze uiteraard ook op de website van de Koepel Gepensioneerden te lezen.
De zorg voor ouderen staat voor grote veranderingen. Van nieuwe generaties ouderen wordt verwacht dat ze zich tijdig voorbereiden op hun latere jaren, waarin zelfstandigheid en een sterk sociaal netwerk cruciaal zijn. Dat vraagt om een omslag in het kijken naar zorg en naar ouder worden. Daarom starten we samen met onze partners in de Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, NOOM en SOM-NL) een brede, maatschappelijke en openhartige dialoog met de oudere van vandaag en die van morgen.
Op 27 en 29 november organiseren we twee bijeenkomsten over dit thema in achtereenvolgens Breukelen en Apeldoorn. Gedurende het middagprogramma gaan de deelnemers in kleine groepen (6 tot 8 personen) met elkaar in gesprek, begeleid door ervaren gespreksbegeleiders.
Het programma van beide dagen ziet er als volgt uit:
Locatie: Van der Valk Hotel Breukelen Locatie: Schouwburg Orpheus Apeldoorn
Datum: maandag 27 november Datum: woensdag 29 november
Programma:
10.00 – 12.00 uur Training gespreksleiders
12.00 – 13.00 uur Lunch gespreksleiders
13.00 – 13.30 uur Inloop, registratie deelnemers, koffie en thee en lekkers
13.30 – 14.30 uur Plenair welkom, inspiratievolle lezing en interview van diverse sprekers
14.30 – 15.00 uur Gesprek op Voeten. Host: Marlies Claasen (presentatrice, zangeres)
15.00 – 16.00 uur Groepsgesprekken onder leiding van gespreksleiders
16.00 – 17.30 uur Muzikale afsluiting door Marlies Claasen & informele borrel
Hieronder meer informatie en de mogelijk om u aan te melden.
Bekijk onze
dossiers
Koepel Gepensioneerden
3500 GB Utrecht
T: 030 – 28 46 080
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl