Nieuwsbrief 16
zondag 20 mei 2023
Na heel veel gepraat en diverse rapporten (onder meer van de Sociaal Economische Raad) vonden partijen elkaar opnieuw in 2019. Ook toen kwam een pensioenakkoord tot stand. Dat zou een einde moeten maken aan jaren van discussie en het in de tussentijd voor miljoenen mensen (werkend en gepensioneerd) niet meer verhoogd zijn van hun pensioen. Daartoe werd de huidige harde pensioenbelofte losgelaten, die immers pensioenfondsen verplicht om torenhoge buffers (‘voor het geval dat…’) aan te houden. Door het minder zeker maken van het pensioen hoeven die buffers niet meer zo hoog te zijn en kunnen pensioenen eerder worden verhoogd. Als pensioenfondsen rendement maken op hun beleggingen. En dat doen ze. Meestal. Op die manier zou, zo was althans de bedoeling, het vertrouwen in het Nederlandse pensioenstelsel weer terugkeren. De euforie was destijds groot: ‘Iedereen gaat erop vooruit!’, liet de pensioenonderhandelaar van de FNV en huidige voorzitter Tuur Elzinga in de krant optekenen.
Van die euforie is inmiddels niet veel meer over. Was aanvankelijk de gedachte dat de wet waarin het akkoord zou moeten worden vertaald op 1 januari 2022 zou ingaan, inmiddels is die datum opgeschoven naar 1 juli van dit jaar. Of dat gaat lukken, zal de komende weken blijken. Volgende week maandag en dinsdag (22 en 23 mei) debatteert de Eerste Kamer over de nieuwe wet. De bedoeling is om dan vervolgens 30 mei over de wet te stemmen.
Die datum is pikant, want dat is dezelfde dag dat de nieuwe Eerste Kamer wordt gekozen. Die verandert fors van samenstelling na de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. Hoewel alle peilingen uitwijzen dat ook na 30 mei in de Senaat sprake zal zijn van een meerderheid voor de nieuwe wet, is afgelopen week opnieuw geprobeerd de stemming uit te stellen. Zo stuurde het nu nog niet, maar straks met dertien zetels in de Eerste Kamer vertegenwoordigde BBB van Caroline van der Plas een brandbrief waarin werd opgeroepen tot uitstel en diende 50+-senator Martin van Rooijen een motie met dezelfde strekking in. Die haalde het echter bij lange na niet: slechts negentien andere senatoren steunden zijn voorstel. Opvallend daarbij was dat de SP, toch ook verklaard tegenstander van de wet, tegen de motie in kwestie stemde.
Dat betekent dat het zomaar zou kunnen dat de wet na 30 mei een feit is. Zou kunnen, want in de politiek is nu eenmaal alles mogelijk. Zo pakte De Telegraaf vandaag (zaterdag 20 mei) nog uit met de kop dat het Wetenschappelijk Instituut van het CDA de nieuwe wet een ‘ramp’ noemt. Overigens zegt CDA-woordvoerder Ria Oomen in dezelfde krant dat ze het rapport waarnaar wordt verwezen niet kent en maken noch de website van het CDA noch die van het wetenschappelijk Instituut zelf er melding van (althans op het moment van schrijven van deze Nieuwsbrief).
In de tussentijd probeert de Koepel Gepensioneerden (samen met haar collega’s in de Seniorencoalitie) senatoren ervan te overtuigen dat de wet beter moet én kan, bijvoorbeeld als het gaat om het koopkrachtig maken van het pensioen en het serieus nemen van de stem van gepensioneerden bij de overstap naar een nieuw stelsel. Deze week nog was er in dat kader contact met Eerste Kamerleden van CDA, Groen Links, PvdA, SP en 50+.
Deze week kregen wij de mei nieuwsbrief binnen van BeterOud die wij graag aan u doorgeven. Er staan veel tips in over gezondheid en bewegen. U leest hem hier.
Bekijk onze
dossiers
Koepel Gepensioneerden
3500 GB Utrecht
T: 030 – 28 46 080
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl