gepensioneerden en de seniorenorganisaties KBO-Brabant en FASv.
Nieuwsbrief 34, 2021
zaterdag 2 oktober 2021
Kern van dat Manifest is dat er méér aandacht moet komen voor de positie van senioren in ons land. Méér waardering ook voor de belangrijke rol die ouderen in onze samenleving vervullen. Zonder hun inzet storten bijvoorbeeld mantelzorg en vrijwilligerswerk zo goed als in. Seniorenorganisaties riepen daarbij de politiek op niet nog meer onderzoeken te doen, niet nog meer commissies in het leven te roepen, maar de urgentie van een aantal problemen waarmee senioren worden geconfronteerd nú te onderkennen en daar eindelijk concreet werk van te maken. Niet langer hapsnap, maar gestructureerd en integraal (dat wil zeggen: in hun onderlinge samenhang bezien).
Het Manifest deed daartoe de volgende aanbevelingen:
Maak na alle studies en plannen nu harde afspraken over woningen voor senioren, met ‘aantallen en jaartallen’. Goed ouder worden begint immers bij prettig wonen in leefbare wijken;
Investeer fors in preventie en welzijn. Voorkomen is echt beter (en goedkoper) dan genezen;
Maak een eind aan het steeds onderaan bungelen van ouderen op alle koopkrachtlijstjes. Plannen voor verdere fiscalisering van de AOW of hogere bijdragen in de zorg horen niet in een regeerakkoord, maar in de prullenbak;
Kom in plaats daarvan de met het pensioenakkoord gedane belofte van een koopkrachtig pensioen na, niet pas in 2027 maar nu;
Pak de kansen en uitdagingen van een samenleving waarin het aantal ouderen toeneemt integraal aan. Maak een eind aan de situatie dat iedereen een klein beetje en niemand echt verantwoordelijk is.
Na een stevige lobby waarbij aandacht voor het Manifest is gevraagd, zijn tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van vorige week twee moties aangenomen die onze wensen een flinke stap dichterbij brengen. Zo stemde de Tweede Kamer voor het voorstel dat het (nieuwe) kabinet met een ‘nationaal programma wonen voor ouderen’ moet komen èn sprak de Kamer uit dat ‘integraal ouderenbeleid moet worden opgenomen in het regeerakkoord’.
Twee mooie successen. Maar we zijn er uiteraard nog niet. Het is nu zaak een en ander ‘handen en voeten te geven’, zodat een nieuw regeerakkoord senioren ook ècht de aandacht geeft die ze verdienen.
– niet pas bij ingang van een nieuw pensioenstelsel (dus in 2026/2027) indexeren, maar zo snel mogelijk;
– bij de overstap naar dat nieuwe stelsel rekening houden met het feit dat in pensioenfondsen veel geld ‘van oud naar jong’ is gegaan (onder meer doordat de pensioenen al jarenlang niet zijn verhoogd), en
– meer zeggenschap van gepensioneerden in de aanloop naar het nieuwe stelsel en daarna. Het gaat immers ook om hùn geld.
Die eisen brengen we uiteraard in bij het overleg met ministers, vakbonden en werkgevers (de bedenkers van het pensioenakkoord). Maar we doen dat ook richting media en Tweede Kamer.
In een klein pensioendebatje twee weken terug leidde dat tot een motie waarin onze eisen werden overgenomen en waarin de minister werd opgeroepen seniorenorganisaties nauwer bij het pensioenoverleg te betrekken. Hoewel maar vijf partijen de moeite namen om aan het debat zelf mee te doen, stemde afgelopen dinsdag wel de hele Kamer vóór die motie. De hele Kamer? Nou, nee: Forum voor Democratie stemde als enige tegen.
Een mooi succesje weer. Hopelijk komen we zo stapje voor stapje tot een mooie uitkomst voor senioren. En dat is hard nodig, want de tijd begint te dringen en het geduld van veel ouderen raakt op.
Wordt vervolgd.
Dit jaar hebben we een tot nu toe in Nederland onbekende dag bijgekregen: De Grootouderdag, overgewaaid uit Italië. “Een nieuwe feestdag voor opa’s en oma’s en senioren en kleinkinderen” zoals de website van de Felini Foundation vermeldt.
Voortaan is elke 1e zondag van de maand oktober Grootouderdag. U kunt er alles over lezen via deze link.
Bekijk onze
dossiers
Koepel Gepensioneerden
3500 GB Utrecht
T: 030 – 28 46 080
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl