gepensioneerden en de seniorenorganisaties KBO-Brabant en FASv.
Nieuwsbrief 26, 2021
zaterdag 10 juli 2021
1. Maak na alle plannen en studies nu harde afspraken over woningen voor senioren. Met ‘aantallen en jaartallen’. Goed ouder worden begint immers bij prettig wonen in een fijne wijk.
2. Investeer fors in preventie en welzijn. Voorkomen is beter (en goedkoper) dan genezen.
3. Maak een eind aan het steeds onderaan de koopkrachtlijstjes bungelen van senioren. Plannen voor fiscalisering van de AOW of hogere eigen bijdragen in de zorg horen dan ook niet in het regeerakkoord, maar in de prullenbak.
4. Kom in plaats daarvan de met het pensioenakkoord gedane belofte van een koopkrachtig pensioen na door nu (en niet pas over een paar jaar) perspectief op pensioen te bieden.
5. Pak de kansen en uitdagingen van een samenleving waarin het aantal senioren toeneemt integraal aan. Maak een eind aan de situatie dat verantwoordelijkheden her en der zijn belegd, waardoor feitelijk niemand verantwoordelijk is.
Onze samenleving is nog onvoldoende ingericht op goed ouder worden, terwijl de groep senioren straks een kwart van onze bevolking uitmaakt. Politici op landelijk, regionaal en landelijk niveau realiseren zich niet goed genoeg dat daarvoor nu actie nodig is. Met het manifest doen seniorenorganisaties een oproep die actie handen en voeten te geven.
De Koepel Gepensioneerden heeft destijds stevig tegen die aankondiging geprotesteerd: het is van de gekken dat je moet betalen om aan je eigen geld te komen. Contant geld blijft een belangrijke rol spelen en dat hoort ook zo. Voor iedereen, maar zeker ook voor bepaalde groepen senioren. Volgens schattingen zijn zo’n anderhalf miljoen mensen afhankelijk van contant geld, bijvoorbeeld omdat ze ‘digibeet’ zijn of in een schuldsaneringstraject zitten. Daarom is het belangrijk dat er voldoende betaalautomaten beschikbaar en dichtbij zijn en dat met contant geld betaald moet kunnen blijven worden. Maar ook dat er niet, al dan niet via een omweg, geld in rekening wordt gebracht voor het opnemen ervan.
Nadat eerder ook al de Consumentenbond en het NIBUD zich in gelijke bewoordingen uitten, deed onlangs ook De Nederlandse Bank een duit in het zakje: betalen met contant geld moet niet onmogelijk worden gemaakt.
Deze week liet na onze lobby ook de Tweede Kamer van zich horen. Het parlement nam met een overgrote meerderheid een motie aan die ervoor moet zorgen dat banken geen geld in rekening brengen voor het opnemen van contant geld. Letterlijk heet het dat de minister van Financiën wordt verzocht om ‘in gesprek met banken te zorgen voor en indien nodig wettelijk af te dwingen dat mensen kosteloos hun geld kunnen blijven nemen.’
Uiteraard zal de Koepel Gepensioneerden kritisch volgen of en hoe de minister gehoor geeft aan deze duidelijke opdracht vanuit de Kamer.
Eerder deze week publiceerde de Koepel Gepensioneerden samen met andere seniorenorganisaties een manifest waarin de politiek onder meer wordt opgeroepen om precies daarvoor te zorgen. Dat dat nodig is, bleek uit een eveneens deze week gepubliceerd rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau: ‘Passende zorg voor ouderen thuis; knelpunten in kaart.’
Belangrijke conclusie daaruit: veel thuiswonende senioren ontvangen niet de zorg en ondersteuning die ze wèl nodig hebben. Door te veel regeltjes, te veel muren tussen die regeltjes, te weinig (financiële) middelen, te weinig mensen. Met als gevolg: senioren in de knel.
Onze samenleving is echt onvoldoende ingericht op goed ouder worden. En dat moet wel: het aantal senioren neemt de komende decennia alleen maar toe.
Bekijk onze
dossiers
Koepel Gepensioneerden
3500 GB Utrecht
T: 06-53840954
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl