Nieuwsbrief 53
zaterdag 10 december 2022
De verwachting is dat alle partijen met amendementen en/of moties zullen komen. Het is dan vervolgens aan de minister om in haar tweede termijn daar een oordeel over te geven. Dat oordeel kan zijn ‘ontraden’, ‘overnemen’ of ‘oordeel Kamer’. Dat laatste betekent dat de minister geen bezwaren ziet. Het oordeel van de minister is met name voor coalitiepartijen feitelijk een ‘go of no go’ als het op stemmen over de desbetreffende amendementen en moties aankomt. Coalitie en minister zullen vervolgens alles op alles zetten om de stemmingen (eerst over de amendementen, dan over het wetsvoorstel en vervolgens over de moties) de week van 19 december te laten plaatsvinden. Zo kan het wetsvoorstel nog net voor het Kerstreces worden afgerond. In de Tweede Kamer tenminste.
Want daarna is het woord aan de Eerste Kamer. Daar zal de behandeling van het wetsvoorstel op z’n vroegst half januari beginnen.
Omdat het kabinet daar niet over een meerderheid beschikt, wordt al in de Tweede Kamer geprobeerd om een zo ruim mogelijke meerderheid voor de nieuwe wet te behalen. Daarbij richt de minister zich vooral op Groen Links en PvdA. Die twee partijen stonden aanvankelijk positief ten opzichte van het pensioenakkoord, maar vragen nu een prijs voor hun voor-stem voor het op basis van dat akkoord ingediende wetsvoorstel. Die prijs (gelegen in meer waarborgen dat flexwerkers pensioen gaan opbouwen) zal naar verwachting door het kabinet worden betaald. Indicatie daarvoor is dat de PvdA deze weken een tweetal ‘ledengesprekken’ met de achterban voert over de nieuwe wet. In de praktijk lijken die gesprekken echter meer op ‘verkooppraatjes’, nu de pensioenwoordvoerders van de sociaaldemocraten (Nijboer en Crone) zich laten vergezellen door de binnen de FNV voor pensioenen verantwoordelijke bestuurder (Noordman). De FNV is een van de architecten van het pensioenakkoord en dus van het wetsvoorstel. Een kritische discussie met de eigen achterban wordt zo al op voorhand uitgesloten. Overigens leidde die opstelling tijdens bedoelde ‘gesprekken’ juist tot kritiek.
De Koepel Gepensioneerden en haar partners ANBO, KBO-PCOB en NOOM (met wie zij samen optrekt in de Seniorencoalitie) zetten in de tussentijd de lobby voor een betere wet uiteraard gewoon voort. Komende week nog in gesprekken met woordvoerders in de Tweede Kamer, maar inmiddels worden ook de eerste (vervolg-)afspraken met senatoren die pensioenen in hun portefeuille hebben ingepland.
Voor diegenen die de afronding van het plenair debat in de Tweede Kamer willen bijwonen: dat vindt dus plaats op donderdag 15 december. Het debat begint om 13.10 uur. Aanmelden kan via onderstaande link. Niet vergeten de juiste datum in te stellen (15 december) en een identiteitsbewijs mee te nemen. Namens de Koepel Gepensioneerden zal in ieder geval voorzitter John Kerstens in Den Haag aanwezig zijn. Hij hoopt erop dat ook deze keer de publieke tribune weer helemaal vol zal zitten.
Het adres: Bezuidenhoutseweg 67. Dat is pal naast Den Haag CS. Voor wie met de auto komt: parkeren kan in de parkeergarage aan het prinses Irenepad 1. Ook dat is direct naast het tijdelijke Kamergebouw.
Bijgaande oproepen delen we hieronder opnieuw. En daar komt nu een oproep bij aan verenigingen om zich te melden als ze er niet in slagen over het genoemde hoorrecht in gesprek te komen met werkgevers en/of vakbonden. Een email daarover naar secratariaat@koepelgepensioneerden.nl is voldoende. Er wordt dan in overleg gezocht naar een oplossing.
Lidverenigingen Koepel Gepensioneerden gevraagd zich te melden!
Onlangs heeft voorzitter John Kerstens van de Koepel Gepensioneerden (opnieuw) gesproken met Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie (de vereniging van pensioenfondsen in ons land). Voorwerp van bespreking was onder meer het verzoek van Kerstens om werk te maken van de verplichting van pensioenfondsen om in hun correspondentie met gepensioneerden aandacht te besteden aan de lidverenigingen van de Koepel. Die kunnen straks immers op basis van de nieuwe Pensioenwet hun oordeel geven over alle besluiten die in het kader van de overgang naar een nieuw pensioenstelsel door vakbonden en werkgevers moeten worde genomen. Zo sterk mogelijke verenigingen met zoveel mogelijk leden zijn dan van belang. Voor gepensioneerden, omdat hun stem dan luider klinkt. Maar ook voor pensioenfondsen zelf, die immers baat hebben bij draagvlak onder de te nemen besluiten.
De Pensioenfederatie heeft inmiddels aan bedoeld verzoek gedaan en al haar leden in een mailing geattendeerd op een en ander. In contacten met diverse lidverenigingen is duidelijk geworden dat dat bericht effect heeft gehad. Soms wordt een door de vereniging geschreven brief door het pensioenfonds aan alle gepensioneerden gezonden, soms wordt een voorzitter van een lidvereniging van de Koepel gevraagd een column te schrijven voor het pensioenmagazine van het desbetreffende fonds. En soms verschijnt op de website van een fonds een artikel over een vereniging van gepensioneerden.
Dat is mooi nieuws. Maar de Koepel is ook op zoek naar lidverenigingen die tegen een muur oplopen en waarbij hun pensioenfonds in dezen tot niets bereid is. Verzoek aan die verenigingen is om zich te melden door middel van een email naar secretariaat@koepelgepensioneerden.nl. Dan wordt in overleg bekeken welke actie kan c.q. moet worden ondernomen.
Eenzelfde oproep om zich te melden, via hetzelfde email-adres, geldt voor lidverenigingen die momenteel (nog) niet voldoen aan de voorwaarden die straks in de wet worden gesteld om gebruik te mogen maken van het hoorrecht, bijvoorbeeld omdat ze onvoldoende representatief zijn (dus geen 1000 leden of 10% van het totaal aantal gepensioneerden bij een fonds als lid hebben).
Bekijk onze
dossiers
Koepel Gepensioneerden
3500 GB Utrecht
T: 030 – 28 46 080
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl