Nieuwsbrief 11
vrijdag 7 april 2023
Bedoeling van deze dag was om onze verenigingen concrete handvatten te bieden om dat hoorrecht maximaal te benutten. Want zij zijn straks de belangrijkste stem van gepensioneerden bij genoemde overstap.
We namen door welke stappen gezet moeten worden, hoe vakbonden en werkgevers niet om onze verenigingen van gepensioneerden heen kunnen, hoe ze hun positie zo sterk mogelijk kunnen maken èn welke inhoudelijke keuzes in het belang van gepensioneerden zijn.
Een voorlichtingsdag als deze is maar een van de vele manieren waarop de Koepel verenigingen van gepensioneerden bij de mogelijke overgang naar een nieuwe pensioenregeling waar alle pensioenfondsen voor staan ondersteunt. Dat ondersteunen doen we bijvoorbeeld ook met onze Nieuwsbrief, een Handleiding Hoorrecht, voorbeeldbrieven naar sociale partners en pensioenfondsen, een position paper met onze inzet qua inhoud en procedure, mantelafspraken met externe adviseurs, een spreekuur bij problemen en vragen en het op de huid zitten van sociale partners en pensioenfondsen die soms niet zitten te wachten op de inbreng van gepensioneerden.
Wist u trouwens dat (mocht u nog geen lid van de Koepel zijn) ook bij uw pensioenfonds mogelijk een vereniging van gepensioneerden actief is? Nú is het moment om daar lid van te worden (de contributie bedraagt meestal nog geen euro per maand). Want hoe sterker onze verenigingen, hoe steviger onze invloed bij alle belangrijke besluiten die straks moeten worden genomen. En hoe meer er rekening met de belangen van gepensioneerden moet worden gehouden. Op https://www.koepelgepensioneerden.nl vindt u daar alle informatie over. Doen!
Wilt u als U lidvereniging van de Koepel een spreker voor uw vergadering en haar leden nader kennis laten maken met De Koepel Gepensioneerden en zijn voorzitter? Dan kunt u John Kerstens uitnodigen. Hij komt graag. Een email naar secretariaat@koepelgepensioneerden.nl is daarvoor voldoende.
De aangifteperiode is ruim over de helft. Tot nu toe heeft de Belastingdienst ruim 6,3 miljoen aangiften ontvangen. Dit betekent dat er nog 3,2 miljoen aangiften verwacht worden tot en met 30 april. Moet u de belastingaangifte nog doen? En kunt u wel wat tips gebruiken? Ga er even voor zitten en gebruik deze tips. Dan is de klus zo geklaard en heeft u uw belastingaangifte ruim vóór 1 mei ingediend.
Tip 1: check welke gegevens en documenten je nodig hebt
Om de gegevens die de Belastingdienst al heeft ingevuld goed te kunnen controleren en aan te vullen, heb je verschillende documenten nodig. Bijvoorbeeld je BSN, rekeningnummer, jaaropgave, jaaroverzichten van je bankrekening en de WOZ-waarde van je woning. En vergeet je DigiD niet, want daarmee log je in op belastingdienst.nl/aangifte. Ook vind je hier een overzicht met alle documenten die je nodig kunt hebben.
Tip 2: controleer en vul aan waar nodig
Veel gegevens, zoals je inkomen en bankrekeningen, heeft de Belastingdienst al voor je ingevuld. Controleer de ingevulde gegevens goed en vul ze aan als dat nodig is. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als er iets is veranderd in 2022.
Tip 3: benut aftrekposten
Je wil niet te veel belasting betalen. Doe daarom je voordeel met aftrekposten. Dit zijn uitgaven die je mag aftrekken van je inkomen. Sloot je een lening af voor het verduurzamen van je huis? Of kocht je een nieuw huis? Dan mag je de kosten voor de financiering en de hypotheekrente die je betaalt onder voorwaarden aftrekken. De belangrijkste voorwaarde is dat je de lening gebruikt voor het aankopen, verbouwen of onderhouden van je eigen woning.
Ook sommige andere uitgaven, zoals zorg- en ziektekosten, kun je aftrekken van je inkomen. Daardoor valt de inkomstenbelasting die je moet betalen misschien lager uit. Of krijg je geld terug. Op belastingdienst.nl/aftrekposten lees je welke aftrekposten er nog meer zijn.
Tip 4: doe samen aangifte
Samen aangifte doen kan als je fiscale partners bent. Bijvoorbeeld omdat je getrouwd bent, samen een koophuis hebt of huisgenoten bent. De meeste fiscale partners doen samen aangifte. Logisch, want jullie gegevens staan in dezelfde aangifte. Samen aangifte doen bespaart tijd en je kunt fouten voorkomen. Bovendien kun je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen, waardoor je mogelijk minder belasting betaalt.
Tip 5: vraag hulp
Vind je het doen van belastingaangifte een lastige klus? Of weet je niet zeker of je het juiste invult? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. Er zijn diverse vormen van hulp bij het doen van belastingaangifte. Je kunt een vriend of familielid vragen om met je mee te kijken of langsgaan bij één van de vele maatschappelijke organisaties bij jou in de buurt, zoals de bibliotheek. Ook de Belastingdienst zit klaar om je vragen te beantwoorden: telefonisch, via de website en bij belastingkantoren en steunpunten. Ga voor informatie over alle hulpmogelijkheden naar belastingdienst.nl/hulp.
Meer weten? Ga naar belastingdienst.nl/aangifte.
In het kader van de Wet Toekomst Pensioenen verzorgt SPO een aantal zogenaamde ‘microlearnings’ over onderwerpen die bij de overgang naar een nieuw pensioenstelsel van belang zijn voor bestuurders van pensioenfondsen. Daarbij worden in korte filmpjes door een deskundige uitleg gegeven over het onderwerp in kwestie.
Onlangs is door John Kerstens, voorzitter van de Koepel Gepensioneerden, zo’n ‘microlearning’ ingesproken over het hoorrecht van verenigingen van gepensioneerden. Dat heeft op zich betrekking op het door werkgever en vakbonden (of ondernemingsraad) te maken transitieplan, maar is zeker ook relevant voor pensioenfondsen en hun bestuurders. Kerstens is dan ook graag op de uitnodiging om een filmpje te maken ingegaan: ‘Het feit dat men als het over gepensioneerden gaat óns benadert, is een goed teken natuurlijk. Het filmpje bood ons een uitgelezen kans om ook pensioenfondsen en hun bestuurders op het hart te drukken in gesprek te gaan met onze verenigingen. Daarbij heb ik gelijk de gelegenheid te baat genomen om aan te geven wat voor gepensioneerden belangrijke elementen zijn bij de verdeling van het pensioenvermogen en om bestaan en belang van de Koepel Gepensioneerden als dé stem van gepensioneerden nog eens over het voetlicht te brengen.’
De door John Kerstens ingesproken microlearning vindt u hieronder.
Een van de organisatoren ervan is oud-hoogleraar Bernard van Praag, tot op de dag van vandaag lid van de Pensioencommissie van de Koepel Gepensioneerden. Een van de gastsprekers is Jos Berkemeijer, voorzitter van diezelfde commissie.
Het volledige programma vindt u hier .
Aanmelden kan via de link hieronder, maar wees snel: er is nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Bekijk onze
dossiers
Koepel Gepensioneerden
3500 GB Utrecht
T: 030 – 28 46 080
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl