zondag 20 september 2020
Senioren en Veiligheid – week 4 – Phishing.
Dinsdag 22 september start om 10.30 uur het webinar waarin wordt getoond hoe internetcriminelen door een e-mail of een sms te sturen, vragen om te klikken op een link of om in te loggen. Op deze manier proberen zij achter uw persoonsgegevens te komen met de uiteindelijke bedoeling om u geld afhandig te maken.
Bekijk hier alvast het korte campagnefilmpje. Alle vier onderwerpen van de campagne met doorkliklinks staan op onze website.
Met de Miljoenennota en de CPB-prognoses zijn vrij gedetailleerde ramingen voor 2021 op tafel gekomen, op basis van het Kabinetsbeleid voor 2021. Maar meer nog dan andere jaren voorzien van allerlei voorbehouden, zoals: “mits geen tweede Corona-golf”, “tenzij harde Brexit”, etc. En uiteraard geldt ook het voorbehoud, dat de plannen nog door het parlement moeten worden goedgekeurd, dan wel kunnen worden geamendeerd.
Het kabinet heeft tot kort voor Prinsjesdag nog wat gesleuteld, en er zijn kleine koopkracht-plusjes uitgekomen voor lagere en middeninkomens van gepensioneerden. Maar voor hogere inkomens blijft het negatief, met name door de (begrijpelijke) aanname dat de aanvullende pensioenen niet geïndexeerd zullen worden (en dat nog openblijft of er eventueel gekort zou moeten worden, maar het CPB houdt in de prognose al rekening met een gemiddelde korting van 1%).
Bijgaand (link onderaan deze tekst) een nadere toelichting op de maatregelen die de koopkracht van vooral gepensioneerden direct raken, en wat de effecten daarvan kunnen zijn in 2021.
In één van de volgende nieuwsbrieven kunnen we aan de hand van onze eigen modellen preciezer aangeven wat de verwachte koopkrachteffecten zijn, uitgesplitst naar inkomen en type huishouden (alleenstaand of paar).
Maatregelen met effect op de koopkracht 2021 en de resulterende koopkrachtplaatjes
Commissie Inkomen, Koopkracht en AOW
Na het teleurstellende Kamerdebat van 14 juli (commentaar: zie nieuwsbrief 17 juli 2020) bereidt de Koepel Gepensioneerden zich voor op een plaats aan de onderhandelingstafel. Minister Koolmees heeft in dat kader toegezegd om voor 1 oktober met de organisaties van gepensioneerden hierover in gesprek te gaan. Dit gesprek vindt plaats op 21 september.
Centraal staat daarbij de vraag hoe gepensioneerden als direct belanghebbenden een stem krijgen in het traject van wetgeving en de verdere besluitvorming over de uitwerking van de waardeoverdracht van het pensioenvermogen (zgn. ‘transitie- en ingroeipad’) en de bijbehorende verdelingsvraagstukken.
Een ander dringend punt op de agenda is hoe de belangen van gepensioneerden geborgd moeten worden tijdens de overbruggingsperiode tot het nieuwe pensioenstelsel in 2026 van kracht wordt. Koepel Gepensioneerden wil zich sterk maken voor (in ieder geval gedeeltelijke) compensatie van koopkrachtverlies door meer dan 10 jaar niet indexeren en het voorkomen van kortingen bij het ‘invaren’ (de transitie van het pensioenvermogen/pensioenrecht naar het nieuwe systeem van niet gegarandeerde persoonlijke pensioenpotjes).
Ook zullen de versteviging van de rol van gepensioneerden in besturen en verantwoordingsorganen van pensioenfondsen en hun medezeggenschap in de besluitvorming tussen sociale partners en pensioenfondsbesturen ter sprake komen. Nu gepensioneerden en (ex-)werknemers in de toekomst alle financiële risico’s moeten dragen, is het naar de mening van Koepel Gepensioneerden gerechtvaardigd dat de stem van gepensioneerden dan ook even zwaar telt als die van de sociale partners.
Wie meer wil weten van de inspanningen van de voorzitters van Koepel Gepensioneerden en welke concrete doelen zij tijdens de aankomende debatten en onderhandelingen nastreven, kan hier hun informatiebrief lezen.
Bekijk onze
dossiers
Koepel Gepensioneerden
Postbus 2069
3500 GB Utrecht
T: 06-53840954
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl