Reactie Federatie betreffende het pensioen akkoord.
De Federatie is blij dat er een doorbraak in de pensioendiscussie lijkt te zijn.
Vooral over de AOW-leeftijden en zware beroepen.
Maar in het pensioensysteem moet nog veel gebeuren.
De wens van het kabinet is dat de kosten van de afschaffing van de doorsneepremie van 60 Miljard Euro door de sector zelf worden gedragen! De uitwerking van de overgangsmaatregelen zijn in dat verband van groot belang. Als één van de bronnen van financiering worden de buffers van de pensioenfondsen genoemd. Dat zal ten koste gaan van het indexatie perspectief. We zullen ons daartegen verzetten. De juridische vraag is of de omzetting van het recht op een nominaal pensioen op een onzekerder uitkering wel toegepast zou mogen worden op de ingegane pensioenen.
De Commissie Parameters (vz. Dijsselbloem) kijkend naar het bestaande stelsel, geeft aan dat vanaf 2021 de rekenrente naar beneden zou moeten worden bijgesteld! We hadden gehoopt dat de commissie aansluiting zou zoeken bij de rentevoet in andere Europese landen, of bij de systematiek zoals deze voor verzekeraars geldt. Dat is helaas niet gebeurd. De renteverlaging leidt gemiddeld over alle pensioenfondsen tot een verslechtering van de dekkingsgraad met 2,5%. Bij Philips Pensioenfonds lijkt het effect beperkt tot 2,0%. Compensatie moet komen uit hogere premies voor de actieven of verlaging van de opbouw. Bij PPF liggen beide nu voor 3 jaar vast en dus komt de rekening ten laste van de buffer!
Stok achter de deur of spaak in het wiel door slechte timing van de communicatie?
De minister en de vakbonden hebben tijdens de onderhandelingen aangegeven dat wat hen betreft de gepensioneerden zelf in de klankboord groep voor de uitwerking zitting nemen. Een plaats in de stuurgroep zit er nog steeds niet in….
Wij zullen de uitwerking van het pensioenakkoord nauwgezet volgen.
Voordat wetgeving over pensioenen naar de tweede kamer gaat moet het pensioenakkoord verder worden uitgewerkt. Gelet op de discussie van de afgelopen 9 jaar: een mijnenveld! Alle aanpassingen moeten daarna in 240 verschillende pensioenfondsen worden doorgevoerd.
Dat kost nog wel veel tijd!
Maar het is duidelijk dat er ook voor de Federatie werk aan de winkel is.
Samen met KVNG en NVOG maken we ons daar sterk voor.
Goed dat U ons als lid steunt en daarmee Uw pensioenbelang dient.
Roel Fonville,
Voorzitter
Zie ook: Persbericht KNVG 11 Juni op www.kvng.nl .