LBPG

Landelijke Belangenvereniging van Philips Gepensioneerden

  • Home/Actueel
    • Home
    • Privacy Beleid LBPG
    • Statuten
    • Veel gestelde vragen
    • Cookies en meer
  • LBPG
    • Over LBPG
    • Ons Philips-pensioen
    • Belangenbehartiging in beeld
    • LBPG Organisatie
    • Beleids- en werkplan Landelijke Belangenvereniging van Philips Gepensioneerden 2021
  • Lid worden
  • andere sites
    • De Federatie van Philips Verenigingen van Gepensioneerden.
    • Het Philips Pensioen Fonds
    • Koepel Gepensioneerden
  • Contact
  •  Résumé

Beleids- en werkplan Landelijke Belangenvereniging van Philips Gepensioneerden 2021

Beleids- en werkplan Landelijke Belangenvereniging van Philips Gepensioneerden 2021

  1. De LBPG als belangenbehartiger van Philips gepensioneerden.

    De Landelijke Belangenvereniging van Philips Gepensioneerden (LBPG) is in 2016 ontstaan vanuit de Federatie van Philips Verenigingen van Gepensioneerden (Federatie). De continue daling van het aantal lokale verenigingen van Philips gepensioneerden leidt tot een gestage reductie van het aantal personen met Philips pensioen verbonden aan de Federatie. Dit gaf aanleiding tot het instellen van de LBPG als platform dat onderdak biedt aan gepensioneerden die niet verbonden kunnen of willen zijn aan een lokale vereniging. Zeker in deze tijd waarin de fundamenten van ons pensioenstelsel ter discussie staan, is het van belang dat de Philips gepensioneerden zich zo breed mogelijk verenigen om zo een relevante partij te zijn in deze discussie.
    Informatie van het Philips Pensioenfonds laat een relatief kleine krimp zien in het aantal bij het fonds aangesloten pensioengerechtigden. Dat aantal is nu circa 54.000 en zal in 2040 nog rond de 44.000 liggen. Dat komt mede doordat er een instroom is van “slapers”; mensen die Philips enige tijd geleden verlaten hebben, maar nog wel opgebouwde pensioenaanspraken bij het PPF hebben. Binnen het aantal pensioengerechtigden zal over deze periode het aantal nabestaanden eveneens groeien. Dit betekent dat de komende decennia er een stevige kwantitatieve basis zal blijven bestaan voor een belangenvereniging van Philips gepensioneerden en (mogelijk) “slapers”.
    De LBPG spant zich samen met de plaatselijke verenigingen van Philips gepensioneerden in om binnen het verband van de Federatie de belangenbehartiging vorm te geven.

    De belangrijkste doelstellingen van de Federatie zijn:

    1. Het behartigen van de belangen van Philips gepensioneerden richting Philips Pensioenfonds, Philips en andere stakeholders
    2. Het behartigen van deze belangen richting overheid en de samenleving in het algemeen middels participatie in de Koepel Gepensioneerden en PUSH (de samenwerking tussen de verenigingen van gepensioneerden van grote bedrijven zoals Unilever, Shell, Hoogovens, Akzo, DSM, etc.); dit gericht op koopkrachtbehoud, en op wetgeving met betrekking tot pensioenen, fiscale zaken, wonen, zorg en welzijn voor senioren.
    3. Het coördineren van door Philips verstrekte subsidies voor met name de verweesde verenigingen.
    4. Het coördineren van het collectief contract betreffende de ziektekostenverzekering bij Aon.

     
    De doelstellingen 1) en 2) en in mindere mate doelstelling 4) zijn voor de Federatie gelijk aan die voor de LBPG. De LBPG profiteert ook indirect van de subsidies die de Federatie van Philips ontvangt.

  2. Beleidsprioriteiten 2021 en volgende jaren.
    1. Ontwikkeling van de Philips pensioenen

      Belangenbehartiging op het gebied van pensioen is binnen het verband van de Federatie van Philips Verenigingen van Gepensioneerden het focuspunt van de LBPG. Inzet daarbij blijft het veiligstellen van een waardevast pensioen voor alle Philips gepensioneerden.

      Mede op aandrang van de Federatie heeft het Algemeen Bestuur van het PPF in 2018 besloten de ondergrens voor (partiële) indexatie te verlagen van een beleidsdekkingsgraad van 116% naar 110%.
      In 2020 heeft een partiele indexatie plaats gevonden. Helaas was eind 2020 de beleidsdekkingsgraad 109.8% zodat in 2021 geen indexatie zal worden toegekend.

      Voor de toekomstige speelruimte van PPF is de ontwikkeling van het nieuwe pensioenstelsel in Nederland van groot belang. Eind 2020 is gestart met de internet consultatie van het nieuwe pensioenstelsel. De planning is dat in 2021 de wetgeving zal worden afgerond en dat vanaf 2022 tot 2026 de implementatie van een nieuw pensioenstelsel in Nederland plaats zal vinden. De Federatie zal hier als vertegenwoordiger en belangenbehartiger van de Philips gepensioneerden zeer veel aandacht aan moeten geven. In de herfst van 2020 is, gebaseerd op de toen bekende informatie, een eerste Position Paper door de Federatie uitgebracht. Het Position Paper kunt u terugvinden op de website van de Federatie.
      Er zijn met betrekking tot het nieuwe pensioenstelsel nog heel veel keuzes mogelijk. In de eerste plaats ligt de wetgeving nog niet vast en daarnaast kunnen sociale partners en pensioenfondsen nog zeer ingrijpende keuzes maken over de inrichting van het pensioen. Dit kan gepaard gaan met zeer

      grote vermogensoverdrachten. De formele positie van gepensioneerden in deze discussie is beperkt. In 2020 hebben we ons daartegen verzet, vooral op landelijk niveau via de Koepel Gepensioneerden ten einde in de wetgeving een formele positie voor de gepensioneerden vast te laten leggen; zowel in het arbeidsvoorwaardelijke overleg over de transitie als in de governance van de pensioenfondsen. Door deze inspanningen is het hoorrecht voor verenigingen van gepensioneerden in de voorgenomen wetgeving opgenomen met betrekking tot het transitieplan dat sociale partners opstellen. Daarnaast is ten aanzien van het adviesrecht van het VO opgenomen, dat indien één geleding zich niet kan vinden in de voorgenomen implementatie van de nieuwe pensioenregeling door het bestuur van het pensioenfonds, het bestuur dit plan moet heroverwegen.
      Wij vinden dit nog steeds een erg zwakke positie voor gepensioneerden en de komende jaren zal de strijd om deze formele positie te versterken moeten worden voortgezet.
      Daarnaast is in 2020 begonnen met een verdere informatieverzameling en kennisopbouw met betrekking tot de mogelijkheden en onmogelijkheden van het beoogde nieuwe stelsel. Dit zal de komende jaren verder moeten worden opgebouwd en uitgebouwd. Daartoe is een intensivering van het informeel overleg met het PPF gestart en is contact gezocht met Philips, Signify en de vakorganisaties. Het Position Paper van de Federatie zal een living document zijn en zal op basis van het opgebouwde voortschrijdend inzicht regelmatig worden bijgewerkt. Vooralsnog is de Federatie zeer kritisch over het zonder meer overzetten van opgebouwde aanspraken en ingegane rechten naar de nieuwe systematiek (het zogenaamde invaren) Het bestuur van de LBPG zal zich binnen de Federatie blijven inzetten voor deze thema’s en voor een realistische maar kritische opstelling van de gepensioneerden tegenover het Philips Pensioenfonds en tegenover andere stakeholders die bij het pensioenfonds betrokken zijn.

    2. Een toekomstbestendige organisatie van Philips gepensioneerden.

      In de inleidende tekst is aangegeven dat vanwege het afnemend aantal lokale gepensioneerden verenigingen en dientengevolge het afnemend aantal leden van de Federatie, het verstandig is om op deze ontwikkelingen actief in te spelen. Dit zodat de toch al zwakke inbreng van gepensioneerden in de pensioendiscussie niet verder onder druk komt te staan.

      In het tweede kwartaal van 2020 is een project opgestart om de belangenbehartiging voor met name de Philips gepensioneerden toekomstbestendig vorm te gegeven. Het projectteam heeft geadviseerd om

      de Federatie om te vormen tot een ledenvereniging van Philips Gepensioneerden, en niet langer als een Federatie van lokale verenigingen van gepensioneerden. Het bestuur van de Federatie heeft dit advies omarmd, maar realiseert zich dat er nog veel moet gebeuren om een stevige, gedragen organisatie neer te zetten. Zaken als statuten, ledenadministratie, contributieniveau en heffing, communicatie, nieuwe onderlinge relaties zullen veel aandacht vragen. Omdat het bestuur aan ziet komen dat de komende jaren zeer veel aandacht gegeven moet worden aan de majeure ontwikkelingen op het gebied van pensioensystematiek in Nederland en bij Philips/Signify en het Philips Pensioenfonds is het doel de beoogde reorganisatie van de Federatie in de tweede helft van 2021 af te kunnen ronden in een extra te houden ALV.

      In feite wordt de nieuwe Federatie dan exact hetzelfde als de huidige verenigingsvorm van de LBPG, namelijk een ledenvereniging van natuurlijke personen met een Philips Pensioen.
      Het bestuur van de LBPG verwelkomt deze ontwikkeling omdat het zal resulteren in een grote representatieve organisatie van Philips Gepensioneerden in Nederland. Tegelijkertijd stelt het bestuur vast dat het bestaansrecht van de LBPG bij de realisatie van dit plan zal komen te vervallen. Derhalve zal het bestuur van de LBPG in dat geval in het najaar van 2021 een ALV plannen om het voorstel om het lidmaatschap van de LBPG om te zetten in een lidmaatschap van de nieuwe Federatie. Het bestuur heeft het voornemen om voorafgaande aan deze ALV hierover een ledenraadpleging te houden.
      Vooruitlopend hierop zal het bestuur aan de leden toestemming vragen om de contactgegevens van de LBPG leden te mogen delen met het secretariaat van de Federatie om de opbouw van de nieuwe vereniging mogelijk te maken.

    3. Ledenwerving

      Vanuit de overtuiging dat bij belangenbehartiging de kracht van het getal een relevant is, zal ook in 2021 aandacht worden besteed aan ledenwerving.
      De werving via NRC en via de mailing van Myshop hebben in 2020 niet tot een merkbare groei van het aantal aanmeldingen van nieuwe leden geleid. Daarom zal de focus bij de werving in 2021 liggen op het leaflet bij het blad “Generaties” dat door het Philips Pensioenfonds naar alle gepensioneerden wordt gestuurd. Tevens heeft het Pensioenfonds een leaflet toegevoegd aan het informatiepakket dat mensen die met pensioen gaan – dus ook de slapers – uitgereikt krijgen vlak voor het ingaan van het pensioen.

      De relatief grote instroom van slapers in het gepensioneerdenbestand is het komende decennium van belang. Deze mensen hebben geen recente binding meer met een Philips plant of afdeling. De motivatie om zich aan te sluiten bij een van de lokale verenigingen van Philips Gepensioneerden is daarom lager dan van mensen die vanuit een actief Philips verband pensioneren. Voor deze slapers is de LBPG vaak een goede optie. Het benaderen, zo mogelijk via PPF, van deze aankomend gepensioneerden is dus van groot belang.
      Bij de ledenwerving zullen ook mogelijkheden van ledenwerving via social media worden onderzocht.

    4. Communicatie

      Bij de oprichting van de LBPG is er nadrukkelijk voor gekozen om via internet te communiceren. Die keuze is ingegeven door het feit, dat deze vorm van communicatie snel, effectief en transparant en toekomstbestendig zal zijn.
      In 2019 is besloten om de leden van de LBPG de optie te geven om naast de digitale versie ook een papieren versie van het senioren bulletin te ontvangen. Deze optie zal in 2021 worden gecontinueerd.
      Communicatie gericht op ledenwerving, vooral onder mensen die net met pensioen gaan is van groot belang om de continuïteit van de organisatie op langere termijn zeker te stellen.

    5. Collectieve ziektekostenverzekering

      De LBPG doet binnen de Federatie mee aan het collectieve contract voor de zorgverzekering. In 2021 wordt het collectief contract voor de zorgverzekering via Aon met Zilveren Kruis voortgezet. De minister heeft besloten dat de korting voor collectieve zorgverzekeringen maximaal 5% mag zijn. Dat betekent helaas dat de collectiviteitskorting op de basisverzekering die we kunnen bieden beperkt is tot dat percentage. De collectiviteitskorting op de aanvullende verzekeringen blijft wel 20%. De Federatie zet zich in voor een op ouderen toegesneden aanvullend pakket. Tevens wordt er voor individuele gevallen ondersteuning geboden in de contacten met Aon

  3. Vaststelling contributie.

    De huidige contributie is €2 per maand en wordt geïnd door een maandelijkse inhouding door het PPF op het pensioen. Deze werkwijze is kosteneffectief en loopt goed.
    Door de samenwerking met de Federatie, onder meer door het delen van het secretariaat, is het kostenniveau van de LBPG momenteel beperkt. In verband met de eerdergenoemde toekomstige ontwikkelingen op het gebied van pensioenen is het bestuur van mening dat er een zekere reserve moet worden opgebouwd om in moeilijke tijden onze belangen te kunnen verdedigen. Gelet op de voorgenomen wijziging van de Federatie naar een vereniging van Philips gepensioneerden en het voornemen om de leden van de LBPG daarnaar over te laten gaan, stelt het bestuur voor om de contributie voorlopig niet te wijzigen en deze zo nodig te herzien vanuit het beoogde nieuwe verenigingsverband. Derhalve is het voorstel om de contributie te handhaven op € 2,00 per maand.

  4. Bestuurswisseling.

    Het bestuur van de LBPG wordt sinds de oprichting gevormd door een aantal leden van het Dagelijks Bestuur van de Federatie. Dit heeft de opstart van de nieuwe vereniging sterk vereenvoudigd. In 2020 is de heer Erik Overbeeke de heer de Winter tussentijds opgevolgd als secretaris van de Federatie. Gelet op de grote overlap in missie en visie van de Federatie en van de LBPG is het ook in de toekomst van belang een stevige samenwerking zeker te stellen. Het bestuur heeft daarom tot tussentijdse invulling van de secretaris functie de secretaris van de Federatie uitgenodigd om zitting te nemen in het bestuur van de LBPG.
    De heren Fonville en Mooren zullen in 2021 terugtreden als voorzitter respectievelijk penningmeester van de Federatie en LBPG. Omdat het streven is de personele unie van bestuursleden van de Federatie en LBPG in stand te houden, zeker in het licht van de eerder geschetste strategische ontwikkeling van de Federatie, stellen wij voor de tussentijdse benoeming van de heer Overbeeke te bevestigen en de nieuwe beoogde voorzitter en penningmeester van de Federatie, de heren Konijnenberg en Christiaens te benoemen tot voorzitter respectievelijk penningmeester van de LBPG

  5. Tot slot.

    De verdere groei van het aantal leden van de LBPG blijft van groot belang voor de toekomst. Mond op mond reclame is een zeer doeltreffende methode. Wij doen daarom een dringende oproep aan alle bij de LBPG aangesloten gepensioneerden en slapers om actief te helpen werven zodat

    organisatie van Philips pensioengerechtigden dé representatieve vereniging is die als belangrijke stakeholder wordt gezien door het Philips Pensioenfonds, Philips, vakorganisaties en andere betrokken partijen.
    We danken iedereen voor de inbreng in het afgelopen jaar en hopen ook voor 2021 op een blijvende grote betrokkenheid van u!

Roel Fonville, voorzitter Erik Overbeeke, secretaris
Frans Mooren, penningmeester

Bent u al Lid ?

  • Inloggen / eigen gegevens wijzigen

Contactgegevens LBPG

Telefoon: 06-41605033 E-mail: info@federatie.nl Postadres: Primulalaan 46, 5582 GL Waalre Bereikbaarheid, klik hier

Lid worden

lid worden

Alle berichten / Archief

  • Bericht van de Federatie (1)
  • Publiek (239)
    • Communicatie Philips Pensioenfonds (11)
    • Nieuws – KG (188)
    • Nieuws – LBPG / Federatie (35)
    • Overig (6)
  • Senioren Bulletin (11)
  • Voor leden (41)
    • Algemene leden Vergadering (16)
    • Nieuwsbrieven (23)
    • Overige informatie (2)
  • Webinar (1)
  • Lid worden

Copyright © 2023 Landelijke Belangenvereniging van Philips Gepensioneerden